Home Wat doen wij? Projecten Agenda Contact Fotogalerij Sponsoring Natuurgebieden ANBI Weblinks

BLOG | Stichting Groen Licht

Terug naar alle posts
Hoe krijg je meer vogels in de tuin?Tijdens de Tuinvogeltelling 2022 zijn er door meer dan 170.000 deelnemers 2,4 miljoen vogels geteld. De huismus, de koolmees en de merel waren de meest geziene gasten tijdens de tuinvogeltelling. Maar ook het roodborstje, het winterkoninkje en vele anderen lieten hun kopjes zien in onze tuinen.

Heb je tijdens de tuinvogeltelling niet zo veel vogels mogen verwelkomen in jouw tuin? Wellicht missen ze een veilig toevluchtsoord. Wist je dat vogels naast voeding ook behoefte hebben aan beschutting? Vanaf een tak in een boom bekijkt een vogel of de kust veilig is. Nadat zij hun buikje rond gegeten hebben bij een voedersilo of voedertafel, zoeken zij weer hun toevlucht in een nabijgelegen haag of struik. Bomen, hagen en struiken bieden vogels de nodige beschutting.

In vrijwel iedere tuin is ruimte voor een boom, een struik of een groene haag. Bomen hebben veel te bieden in al hun varianten. Er zijn kleinere bomen en langzaam groeiende soorten. Er zijn bomen die in de lente bloeien en in het najaar pronken met hun prachtige herfsttooi. Er zijn bomen met bessen, waarvan de vogels volop genieten, terwijl jij geniet van het schouwspel van de af- en aanvliegende vogels. Bij de Vogelbescherming leest je meer over het inrichten van een vogelvriendelijke tuin en vogelvriendelijke planten en bomen.

Misschien denk je, een boom die geeft toch schaduw en rommel? Een boom heeft maar weinig onderhoud nodig. De bladeren die eraf vallen kun je met een gerust hart in de borders laten liggen, maar haal ze wel van het gras en van kwetsbare planten. De bladeren in de border dragen bij aan een gezondere bodem, doordat zij een bron van voeding voor insecten vormen en daarmee een goede natuurlijke bron van bemesting.

In de zomer kan een boom voor aangename verkoeling zorgen. Veel bomen die je nu plant als kleine boom, doen er wel nog 20 jaar over om hun volwassen grootte te bereiken. Maar ook tot die tijd kunnen jij en de vogels er al volop van genieten.

Juist in de winter is het tijd om eens kritisch naar je tuin te kijken om te zien of er ruimte is voor een boom! Als de bladeren van de bomen zijn gevallen en het vriest niet (al te hard), dan is dit het moment om een boom aan te planten. Om een boom te laten ontluiken tot zijn volle glorie, is een goede aanplant belangrijk. Lees daarom de tips voor de succesvolle aanplant van een boom.

Staat jouw tuin al vol met bomen en kun je er geen genoeg van krijgen? Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken en wil je de wereld nog groener maken? Bekijk dan eens de initiatieven zoals Meerbomen.nu, Planboom of de activiteiten rondom de nationale boomfeestdag en meld je aan!